dimecres, 16 de maig del 2012

Sense brasos ni cames unirà els 5 continents nedant


  
publicat el 15/05/2012 a Le Figaró.

Philippe Croizon, 44 anys, amputat de quatre membres. Amb el seu company d’equip Arnaud Chassery, volen unir els 5 continents nedant. Primer repte pel maig 2012: unir Asia amb part de Oceania.
Al 1994 va tenir un accident de dramàtiques conseqüències ja que ve esser amputat de les quatre extremitats, però mai es va es va desanimar. Desprès de creuar el Canal de la Manega al 2010, aquest mes afrontarà un gran repte juntament amb el seu company d’equip que serà unir Asia i Oceania nedant. Però aquesta es només la primera etapa d’un descomunal projecta, que pretén unir els 5 continents nedant al llarg del propers mesos. 
   
El dia que va canviar la seva vida.

Nascut a Châtellerault a 1968, Philipe Croizon, és un miracle, es va salvar de la mort in extremis, però traumatitzat per l’accident que el 5 de març de 1994 li va canviar la vida. Jova para de 26 anys, decideix pujar al sostre de casa seva per canviar l’antena de TV. Ell realitza la operació recolzant-se amb una escala d’alumini, es produeix un arc voltaic entre l’escala i la línia d’alta tensió que passa a prop de on ell es troba, 20000 volts li entravessen el cos d’una part a l’altre. Es llavors quan es va encendre, tot això sota la impotència de la seva dona i el seu fill. Incapaç de moure’s durant més de 20 minuts. A l’helicòpter que el porta a l’hospital pateix dues aturades cardíaques i el personal mèdic el dona per perdut.
Es terrible el que va passar, recorda el seu pare Gerard. Va patir quatre amputacions en una setmana, Un dia que sent caure l’aigua d’una aixeta a l’habitació del costat i ell vol beurem i està a punt d’aixecar-se, però es llavors quan s’adona que és impossible. Es aquell dia que pren consciencia de que les seves quatre extremitats han desaparegut. “Aquest és l’inici del descens als inferns” diu.  Però Philippe decideix que la seva vida no ha acabat.

Una nova ambició

En el seu llit de l’hospital, Philipe va veure un programa que va atreure la seva atenció, un reportatge sobre Gertrude Ederle, la primera dona que travessar el canal de la Manega, el va deixar fascinat, tant el va frapar aquella conquesta que es va dir “i per que no, jo?. Ens explica el seu pare. La idea de creuar el Canal fa petjada dins seu, fins que es torna una obsessió. Des la sortida de l’hospital i des casa seva no deixa de lluitar per aconseguir el mitjans necessaris pel seu projecta i que gracies a Jean Claude Riquin li aconsegueix poder fer-lo  anar a la piscina i posar-lo sota el control d’un entrenador personal. Fins aleshores ell es defineix com un esportista de sofà que insulta als jugadors de futbol que no corren prou. Avui es ell qui s’apunta els èxits i ha dedicat el seu darrer llibre a Jean Claude Riquin qui va morir l’any passat de càncer. El seu cuidador de tota la vida que el va seguir durant 16 anys, va veure en Philippe, un home extraordinari dotat d’una moral de ferro. Al 2010, Philippe se les empesca per creuar al 2010 el canal de la Manega amb una protesi amb 13 hores i 23 minuts.  Ara esta preparant-se pel gran desafiament de la seva vida.
     
El repte dels 5 continents

Aquest creuament dels 5 continents esta ple de símbols. Una aventura esportiva i humana, te com a objectiu eliminar les diferencies físiques entre els dos homes. Estan programades quatre travesses de Papua a Indonèsia, desprès d’Egipte a Jordània, d’Espanya a Marroc per arribar a la darrera travessa fent de l’illa de la Gran Diomede (Rússia) a l’illa de la Petita Diomede a els Estats Units, al vell mig de l’estret de Bering. Però cadascuna de les etapes te les seves dificultats. Entre Oceania i Asia, els dos nedadors s’hauran d’enfrontar a forts corrents, taurons i picades de meduses que poden ser fatals. Al juny, començaran la seva segona travessa a travessar d’Africa a a Asia on nombrosos taurons els estaran esperant una altre vegada. Enllaçaran la tercera etapa de la gesta unint Africa amb Europa en el mes de juliol un mes de forts corrents. Aquestes tres travesses tindran una durada aproximada d’unes 12 hores cadascuna. Però finalment la prova mes dura esta prevista al mes d’agost de 2012 on els dos homes uniran Europa amb Estats Units sortint de Rússia dintre d’un aigua glaçada amb una temperatura de 0 a 3 graus. La hipotèrmia serà difícil d’evitar i els dos grans esportistes no seran els únics a nedar en aquelles aigües. Les orques, mamífers marins molt agressius, estaran també per allí.

Per Anais Nahum. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada